Vlaams auteur geeft inburgeringscursus aan Nederlands uitzendkantoor

Vlaams auteur geeft inburgeringscursus aan Nederlands uitzendkantoor

Pro Industry neemt ernstige integratiemaatregel voor opening Belgische vestiging

Het Nederlands uitzendkantoor Pro Industry opent op 1 januari 2020 haar deuren in België en neemt deze immigratie ‘hartstikke’ ernstig. Het projectteam dat het eerste Antwerps filiaal zal opstarten, neemt op 2 december immers deel aan een Vlaamse inburgeringsworkshop. Tijdens deze cursus legt Vlaams auteur David Troch tal van taalverschillen tussen Nederlanders en Vlamingen bloot met als doelstelling hun onderlinge communicatie te bevorderen. Aangezien Pro Industry (marktleider in Nederland) binnenkort ook voor Vlaamse bedrijven in de procesindustrie op zoek gaat naar de perfecte kandidaten, wil het uitzendkantoor alle mogelijke (taal)misverstanden voorkomen. Zonder deftige inburgering zou je als Nederlander bijvoorbeeld wel eens heel wat Vlamingen boos kunnen maken door ‘in de voormiddag’ af te spreken... 

 

Niet dat wij Vlamingen een ochtendhumeur hebben maar we zullen de ganse ochtend tevergeefs op onze noorderburen zitten wachten. Houdt een Nederlander zich dan niet aan afspraken? Nee hoor, voor een Nederlander duidt de ‘voormiddag’ gewoon op het begin van de namiddag (tussen 12u en 14u). En hoewel Vlamingen het hebben over interimkantoor en jobstudent, spreken Nederlanders over uitzendbureau en vakantiewerkerNiet enkel vaktermen maar ook typische Vlaamse uitspraken zoals ‘zijn kat sturen’, ‘we gaan ne keer gaan zien e’ of ‘k heb het aan mijne rekker’ zullen tijdens de cursus van David Troch aan bod komen. Het wekt ongetwijfeld hilariteit op maar het Nederlandse uitzendkantoor Pro Industry vindt een Vlaams taal- en cultuurbad essentieel om een professionele communicatie te garanderen in hun toekomstige afdeling op het Antwerpse Eilandje.Want de taal - en cultuurverschillen tussen Vlamingen en Nederlanders vallen niet te onderschatten. Wetenschappelijk onderzoek toont zelfs aan dat we op cultureel vlak het meest verschillen met onze noorderburen in vergelijking met alle andere Europeanen! “Hoewel we in principe dezelfde taal spreken, begrijpen we elkaar vaak niet door die grote cultuurverschillen”, zegt Tim Andeweg, Operationeel Directeur bij Pro Industry. “Wij zijn luidruchtiger, meer rechttoe, rechtaan en geven sneller onze mening terwijl Vlamingen pas vaak iets zeggen als ze het zeker weten.  Dit merkten we meteen toen we ons team van Nederlandse en Vlaamse uitzendconsulenten en managers samenstelden voor het nieuwe filiaal. We hebben bewust voor die cultuurmix gekozen zodat de Vlamingen de communicatiestijl van hun Nederlandse collega’s wat kunnen bijsturen”, zegt Andeweg.
 

 

Omgekeerd zijn ze bij Pro Industry er ook van overtuigd dat de Nederlanders de Vlamingen iets kunnen bijleren op de werkvloer. “Wij zijn bijvoorbeeld kampioen in ‘polderen’ (overleggen) terwijl er in Vlaanderen vaak eerst een conflict moet uitbreken vooraleer men effectief met elkaar gaat praten. Hoewel ons team onderling ongetwijfeld veel van elkaar zal oppikken, wilden we echter niets aan het toeval overlaten en zijn we op zoek gegaan naar een Vlaamse inburgeringsworkshop”, vertelt Tim Andeweg. Aangezien een officiële inburgeringscursus geen optie was omdat je hiervoor als Nederlander ook effectief in België moet komen wonen, kwam Pro Industry al snel terecht bij auteur David Troch. Deze Gentse stadsdichter op rust gaf in het verleden al poëzieworkshops aan anderstalige nieuwkomers en werd recent zelfs genomineerd door Wablieft, het centrum voor duidelijke taal, voor hun Wablieft-prijs.

 

Met de Vlaamse inburgeringsworkshop van David Troch zet Pro Industry alvast een belangrijke stap om zijn ‘integratie’ in de Belgische arbeidsmarkt te bevorderen. Als uitzendkantoor gespecialiseerd in procesindustrie zal Pro Industry vanaf 1 januari immers ook in Vlaanderen operators, monteurs en productiemedewerkers aan een job helpen. “In een sector waar alles draait om communicatie, is het belangrijk dat men elkaar goed begrijpt”, zegt auteur David Troch. “Met deze inburgeringsworkshop ga ik het team van Pro Industry in een aantal uur klaarstomen voor de grote opening van hun kantoor in Antwerpen. Het is effectief een spoedcursus maar ze krijgen ook huiswerk mee om helemaal Vlaams-proof te worden.  En als ik kan vermijden dat mijn Nederlandse cursisten een pak rammel verwachten wanneer een Vlaming hun kantoor binnenstapt met de melding dat hij eens wil ‘klappen, is mijn missie grotendeels geslaagd, aldus David Troch.


Het blijft trouwens niet bij dat ene Antwerpse kantoor: Pro Industry zal de komende 3 jaar maar liefst 8 Vlaamse vestigingen openen. Wil je graag meer informatie, heb je nog vragen of wil je de Vlaamse inburgeringsworkshop op maandag 2 december in Antwerpen bijwonen, geef me dan zeker een seintje! Laat me ook zeker iets weten als je een interview wil doen.


Groetjes,
 

Elke 

Contacteer ons
Elke Hadermann PR account manager, Global Image
Tim Andeweg Operationeel Directeur, Pro Industry
Elke Hadermann PR account manager, Global Image
Tim Andeweg Operationeel Directeur, Pro Industry
Over Pro Industry

Pro Industry is het specialistisch uitzendbureau voor de procesindustrie en marktleider in Nederland.
Met 19 jaar ervaring in de uitzendbranche en een landelijk dekkend netwerk is Pro Industry dé specialist in de bemiddeling van operators, monteurs, productiemedewerkers en aanverwante functies in de procesindustrie. Een succesvolle onderneming met 21 vestigingen. Pro Industry heeft 18 vestigingen in Nederland, 2 in Duitsland en 1 in België. In de komende 3 jaar zal Pro Industry haar groei voortzetten in binnen en buitenland en nog meer nieuwe vestigingen openen.  

Bij Pro Industry gaan kwantiteit en kwaliteit hand in hand. Naast de groei in het aantal vestigingen onderkent zij als geen ander het belang van kwaliteit. Pro Industry is lid van de NBBU en SNA en ISO gecertificeerd. Tevens is zij vanaf 2009 VCU gecertificeerd. Dit houdt in dat al accountmanagers ook persoonlijk VCU gecertificeerd zijn en dat de veiligheid van uitzendkrachten altijd hoog in het vaandel staat. Bij elke plaatsing volgt zij nauwgezet alle stappen op het gebied van veiligheid die horen bij de certificering.

Pro Industry
Fascinato Boulevard 622
2909 VA, Capelle aan den Ijssel